Udgivet i Elektronik og Livsstil

Bruger du kun computerens lys om aftenen? Her er 5 gode grunde til, hvorfor du bør købe en skrivebordslampe eller to

Af Harddisk.dk

Hvis du er personen, der arbejder mest på computeren om natten, kan det være hård kost for dine øjne. Øjnene har bedst af, at der er mere lys i lokalet, og det kan gøre øjnene trætte, hvis der kun er en enkelt lyskilde.

Derudover er der også andre fordele ved det, såsom at du får lettere ved at navigere i lokalet, når du skal hente noget, skrive noget ned eller gå på toilettet. En computerskærm kan lyse meget op afhængigt af størrelsen, men det er selvfølgelig stadigvæk begrænset. Her er en række gode grunde til at installere nogle nye lamper ved din computer.

Lamper er godt for øjnene

Derfor er det en god idé at købe en supplerende lampe, såsom en skrivebordslampe eller lignende. Det vil lette belastningen på øjnene, hvis lyset fordeler sig mere jævnt i lokalet, i stedet for at du kontinuerligt stirrer ind i én lyskilde hele aftenen. 

En god belysning er desuden virkeligt godt for produktiviteten, da det også har en positiv effekt på dit generelle velvære. Så længe at din velvære bliver løftet, vil det også betydeligt løfte din lyst til at arbejde. Lyset er et af de elementer, som har størst psykologisk effekt på os.

Lamper hjælper os med at sidde korrekt

Det er ikke kun øjnene, som får gavn af, at der er et bedre lys. Hvis lyset er dårligt, der hvor du arbejder, er der langt større sandsynlighed for, at du begynder at bruge dårlige ergonomiske arbejdsstillinger. Hvis du har svært ved at se det papir, du skriver på, er der større chance for, at du krummer ryggen og bøjer dig ned for at se, hvad der står. En dårlig arbejdsstilling hænger derfor i mange henseende sammen med dårligt lys.

Det er aldeles usundt at sidde med en dårlig holdning. Det vil forplante sig i resten af kroppen og resultere i spændinger i nakke, samt hovedpine. Over årene vil man kunne mærke disse konsekvenser tiltagende i alderdommen. Det har dermed en lang række uhensigtsmæssige konsekvenser på både lang og kort sigt. Det er en af grundene til, at det er en god idé at sørge for, at man kan se tilstrækkeligt, hvad der er foran en, når man arbejder.

Et godt lys holder sindet skarpt

Af biologiske årsager er hjernen tenderende til at blive træt og udmattet, når der er mørkt. Det skyldes den måde, hvorpå hjernen reagerer på lys. Det er også en af årsagerne til, at vi kan få en dårlig nattesøvn ved at kigge for meget i vores smartphones inden sengetid. Når hjernen udsættes for lys, bliver den friskere, da den tror, det er dagtimer. Når hjernen omvendt udsættes for mørke, bliver den mere træt og uoplagt.

Hvis du arbejder i et halvmørkt lokale, er sidstnævnte ganske uhensigtsmæssigt. Netop i denne situation vil du gerne holde hjernen så skarp som overhovedet muligt. Det nytter ikke noget, at hjernen tror, det er ved at være sengetid, mens du har noget vigtigt arbejde at lave. I denne situation ender du faktisk med at modarbejde din egen hjerne, da impulserne går på tværs af hinanden. Derfor er det en god idé med noget god belysning, så hjernen kan holde sig så skarp som muligt overfor den pågældende opgave.

Dagslys er selvfølgelig en af de bedste faktorer, men dette er selvsagt ikke til stede om aftenen. Du kan dog godt anskaffe dig nogle gode lamper, der imiterer dagslyset så meget som muligt. Spørg hos forhandleren for at få bedre vejledning herom. Det handler meget om hvilke typer af bølgelængder, som lysets stråler udsender, da de indoptages af hjernen på forskellige måder. Hvis du vælger det rigtige, så vil du hurtigt kunne iagttage en større produktivitet hos dig selv, når du arbejder.

Undgå irriterende skygger med flere lamper

En dårlig belysning skaber uhensigtsmæssige skygger. Dette gælder især, hvis du kun har en enkelt lyskilde i dit arbejdsværelse. Hvis du f.eks. skal skrive noget i hånden, vil den skrivende hånd kaste nogle hårde skygger. Alt efter hvorhenne lampen er placeret, kan denne skygge dække for papiret og forhindre dig i ordentligt at se, hvad du skriver. Det er til stor gene for den person, som arbejder og skal derfor for alt i verden undgås. 

Når der kastes hårde skygger fra en enkelt lyskilde, er der også større chance for at udvikle dårlige arbejdsholdninger. Hvis man ikke kan sidde på den måde, der er bedst for ryggen, justerer man sig i stedet til den stilling, hvor man bedst kan se, hvad man laver. Denne stilling er ikke nødvendigvis den mest ergonomiske. Derfor er det meget begrænsende, at man er henlagt til at sidde på den måde, som lyset tillader.

For at undgå dette kan du installere flere lyskilder på arbejdsbordet. Eksempelvis kan du købe flere skrivebordslamper,  der kan være placeret på begge sider af dig. I dette tilfælde vil du udjævne skyggerne og skabe blødere konturer. Dermed får du straks en større frihed i, hvordan du kan sidde og arbejde.

En arbejdssituation kan godt være dynamisk, og derfor er det godt med en belysning, der gør det muligt at ændre stillinger og placeringer undervejs. Især hvis man har travlt, kan det være meget frustrerende, hvis lyset er en udfordring undervejs. Derfor er det en god idé at medtænke dette på forhånd, så der ikke opstår problemer i kampens hede.

God atmosfære skaber arbejdslyst

Lys er et af de vigtigste faktorer for en god stemning og atmosfære i et givent lokale. Det kender både hoteller og restauranter til, hvor forskellig belysning vil skabe markant forskelligartede opfattelser og oplevelser hos gæsterne. Lys er et af de måder, hvorpå vi aflæser rummet på. Det giver mening, da lyset er et generelt princip, som gælder på tværs af alle lokalets mange elementer. Uanset hvilken type møbler du har, vil lyset påvirke opfattelsen af disse. Ligeledes, uanset hvilke farver og former der optræder i rummet, vil lyset påvirke opfattelsen af disse.

At være omgivet af en god atmosfære skaber et bedre arbejdsmiljø, så i denne forstand kan du opnå meget ved at skabe en god rumlig stemning med lyset. Du vil simpelthen have mere lyst til at opholde dig i rummet, hvilket vil have en positivt afsmittende effekt på det arbejde, som du udfører. Desuden, så skader det på ingen måde at føle at omgivelserne er gode at være i, mens man sidder og laver noget arbejde. Tænk derfor i indirekte, diffust og asymmetrisk lys, foruden at tænke i kombinationer af lys, for at skabe en god effekt.

Find det du mangler på harddisk.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 2.291 produkter fra mere end 27 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 9.548 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-06-20 08:42:00.

2
Produkttyper
2.291
Produkter
12
Brands
27
Forhandlere
9.548
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.